1 av 2
Andreas Eriksson är flightspotter från Västerås och han hoppas få en glimt av Air Force One när president Obama kommer till Sverige. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio
2 av 2
Air Force One. Foto: Andreas Eriksson, Västerås

Flygentusiasten Andreas hamnade fel men fick ändå se Air Force One

3:26 min

När USA:s president Barack Obama kom till Sverige under onsdagen så var det många som engagerade sig. En stor men okänd grupp som såg fram emot besöket är landets alla flightspotters. En av dom är Andreas Eriksson från Västerås som vi träffade dagen före presidentens ankomst.

Många flygfantaster väntades till Arlanda på onsdagen för att försöka få en skymt av presidentplanet "Air Force One". En av dom var Andreas Eriksson från Västerås som varit fascinerad av flygplan så länge han kan minnas.

– När jag var liten tog mamma och pappa med mig till bland annat Hässlö för att titta på flygplan och när vi sen åkte utomlands och jag kom till stora internationella flygplatser så väcktes intresset ännu mer.

Andreas Erikssons kände att den här hobbyn passade honom perfekt eftersom flightspotting ger honom möjlighet att kombinera intresset för fotografering med intresset för flygplan. Hans stora intresse ligger i gamla militära stridsflygplan även om det häftigaste flygplan som Andreas sett på riktigt är en Airbus A380, världens största passagerarflygplan.

Flightspotters är personer som har flygplan som sitt stora intresse och som gärna åker till en flygplats för att titta på, föra statistik över eller fotografera flygplan som startar och landar. Till sin hjälp finns flera hemsidor som beskriver var man bör stå på olika flygplatser för att se flygplanen så bra som möjligt. Det finns också speciella appar till telefonen där man i realtid kan följa flygplanen och få information om destination, höjd, fart m.m.

När Barack Obama kom till Stockholm var Andreas Eriksson en av många som begav sig till Arlanda, och han hade förhoppningar om att få en glimt av planet när vi träffade honom på Västerås Flygplats på tisdagen.

– Jag tänkte chansa och se om man kan få en bild och se planet. Det är ett udda plan och ett unikt besök så det är lite spännande.

Hemlighetsmakeriet runt presidentens besök gjorde osäkerheten kring var och när Barack Obama skulle landa stor, och det fanns en risk att många flightspotters kunde få vända hem besvikna. En risk som Andreas Eriksson var väl medveten om.

– Självklart är risken stor för att man kan missa det hela men det är ändå så unikt att jag är beredd att ta den risken.

När vi ringde upp Andreas Eriksson på onsdag eftermiddag så berättade han att det var en häftig upplevelse att tillsammans med andra flightspotters stå ute vid Arlanda under tidiga morgontimmen och vänta in presidentplanet. Tyvärr så hamnade Andreas och många andra vid fel bana för att se själva landningen, men de fick ändå möjlighet att ta sig närmare planet och fotografera Air Force One när det väl parkerat.

– Jag tycker att jag fick några riktigt bra bilder ändå. Det var väl blandade känslor bland oss flightspotters. Många var besvikna över att missa landningen, medan andra var rätt nöjda över att ha fått se planet. Det var ju en väldigt häftig stämning där uppe. Stridsflygplan och polishelikoptrar som flög över oss. Det kändes nästan som en hollywoodfilm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista