Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Varför sitter ditt barn vid datorn i timmar?

14 min

Det är anledningen till varför barn sitter framför datorn som spelar roll, inte hur lång tid det handlar om. Det säger Kent Nilsson som är professor för klinisk forskning på landstinget i Västerås.

– Tiden i sig själv är inte det farliga. Den som har en positiv belöning av att spela mår inte dåligt av ganska omfattande tid framför datorn, säger Kent Nilsson.

Det finns olika sorters forskning kring barns beteenden på nätet, i sociala medier och i samband med spel. En del forskare jobbar efter något som kallas för skärmtidshypotesen och menar att det är tiden framför skärmen som är avgörande för barns hälsa. Professor Kent Nilssons forskning handlar istället om varför man spelar.

– När man tittar på det verkar det som att de som spelar för att det är roligt, positivt och socialt har lägre psykosomatiska symptom som illamående, sömnstörningar, ont i magen och ont i ryggen osv. Medan de som spelar för att de känner krav från sina vänner för att de måste känner en ökad belastning, säger Kent Nilsson.

Kent Nilssons forskning visar på fler aspekter än bara själva skärmtiden som avgörande för om barn mår bra eller dåligt av att sitta uppkopplade. Framför allt är det avsikten, det vill säga varför barnet sitter framför datorn, som spelar stor roll för hur det mår och påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista