1 av 3
Pierre Ramqvist och Kjell Sevelin i väntrummet till Oxbackens Familjeläkarcentral. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 3
Skylt som måste tas ner? Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
3 av 3
Kontantlöst landsting - skylt. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Cash is king - landstinget backar

Kontanternas revansch i landstinget
1:34 min

Många mottagningar inom Landstinget Västmanland tvingas nu ändra rutinerna för att ta emot kontant betalning från patienterna. Detta efter en dom i Sundsvalls kammarrätt.

Oxbackens familjeläkarcentral har inte tagit emot kontanter på ett bra tag. Om patienten inte vill betala med kort får hen en faktura med sig hem - utan extra avgifter.

Men de flesta har ändå lämnat kontanter bakom sig och betalar med kort.

– Jag betalar alltid med kort. Det här med kort är så naturligt att jag tänker inte på det, säger Kjell Sevelin, en av patienterna i väntrummet på Oxbacken i Västerås. 

Tanken var god när landstingsstyrelsen 2011 beslöt att i största möjliga mån upphöra med kontanthanteringen. Rånrisken skulle minska och dessutom skulle man slippa hanteringen kring kontanter: växelkassa, gå till banken, med mera.

Men på vissa håll inom landstinget gick man för långt och satte helt stopp för kontanter, till exempel här på oxbacken. Enligt en dom i kammarrätten får man inte göra så, utan patienter som vill betala kontant ska kunna göra det. Landstinget får alltså backa.

– Det tycker jag de ska göra. De äldre kanske inte har bankkort, det tycker jag att de kan ta åt sig. Det säger Pierre Ramqvist i väntrummet på Oxbacken.

På landstinget är man medveten om att det är dags att backa bandet en aning.

– Vi måste förstås säkerställa att det här beslutet når ut till alla i Landstingets stora verksamheter. Det säger Jan Hallberg, chef för enheten Juridik och Säkerhet på Landstinget Västmanland.

Om patienten ändå får beskedet att det inte går betala kontant, tycker han att man ska stå på sig.

– Till exempel kan man hänvisa till de uppgifter som finns på landstingets hemsida att man ska ha en möjlighet att betala kontant, säger Jan Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".