1 av 3
Överfulla cykelställ vid Centralstationen i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
2 av 3
Cyklisten Fredrik Olofsson tycker att det är kaotiskt ibland på cykelparkeringarna, men att det oftast funkar bra. Foto: Helena Lund.
3 av 3
Cykelparkering i Västerås centrum. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Svårt att parkera cykeln i centrala Västerås

1:38 min

Västerås är ju känt som, och marknadsförs ofta som en cykelstad. Men de cyklister som försöker hitta någonstans att parkera sin cykel i Västerås centrum stöter ofta på problem. Kommunen arbetar nu på att förbättra situationen.

"Kaotiskt i cykelställen ibland", "För få platser, det borde vara fler" – det är omdömen som några västeråsare ger om situationen med cykelparkering i centrala Västerås.

Och just överfulla cykelställ är en syn som ofta möter cyklisterna i staden. Kommunen rensar cykelparkeringarna två, tre gånger om året på övergivna cyklar, men det räcker inte hela vägen fram.

Hans Näslund, direktör på Tekniska nämndens stab, säger att man nu jobbar på att få fram fler platser.

– Vi är precis i startgroparna att ta fram en ny handlingsplan för ökat gång och cyklande, och där kommer cykelparkeringar vara en jätteviktig del som vi ska titta på.

Enligt Hans Näslund är problemet med att skapa fler cykelparkeringar i city främst att de allmänna ytorna måste räcka till så mycket, samtidigt som framkomligheten inte får begränsas.

Kommunen för därför en dialog med fastighetsägarna om att få loss platser på kvartersmark.

Det finns också stora planer för Centralstationen – även om de är på längre sikt – det så kallade 3B-projektet som handlar om en omvandling av hela stationsområdet.

– Där är planen att få väldigt mycket bättre förutsättningar för cykelparkering, säger Hans Näslund.

– Vi hoppas även att få det väderskyddat och kanske till och med inomhus.

Men vad gäller dagens brist på cykelparkeringsplatser i stadskärnan ger Hans Näslund ändå västeråsarna en eloge.

– När jag är ute och tittar så ser jag att man försöker verkligen ställa cyklarna i ställen, och finns det inte plats låser man fast dem alldeles runt i kring, så jag tycker att västeråsarna verkligen försöker hitta rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista