Surfplattor blir ett nytt hjälpmedel vid omröstningar i kommunfullmäktige i Västerås. Foto: Anna Hård av Segerstad.

Digitala omröstningar i kommunfullmäktige i Västerås

1:37 min

På kommunfullmäktige i Västerås imorgon börjar mötet inte med upprop såsom det varit i många år, utan med att ledamöterna loggar in på en surfplatta. Ett nytt elektroniskt system som hanterar omröstningar, talarlistor och direkt visar resultatet av omröstningar på en skärm på väggen ska då användas för första gången.

– Det är lite nervöst faktiskt för vi har ju inte kört det här skarpt någon gång, vi har ju bara fått en kort introduktion på hur det borde fungera, sedan är vi ju sextioen ledamöter som ska lyckas också, förutom att tekniken ska rulla på som den borde, säge Anna Hård af Segerstad, moderat vice ordförnade i kommunfullmäktige.

Varje kommunfullmäktigeledamot kommer att logga in på en surfplatta när de kommer till mötet, vill de sedan begära ordet så trycker de på en knapp och så syns det uppe hos presidiet, alltså ordföranden och de två vice ordförandena, som leder mötet. Anna Hård av Segerstad säger att det nya systemet är efterlängtat.

– Fullmäktiges presidie har ju velat det här väldigt länge och landstinget som också använder den här salen har också velat ha det här systemet så vi är väldigt glada för det, säger hon.

Det nya systemet betyder att det inte kommer att behövas något upprop, och vid omröstningar trycker ledamöterna bara på en knapp. Anna Hård af Segerstad tycker också att det blir en förbättring för åhörare på fullmäktige som kommer kommer att kunna se listor på vilka som ska tala på en skärm på väggen.

De kommer inte att kunna se direkt hur enskilda ledamöter röstat i omröstningar, men däremot kommer resultatet av omröstningar att synas på en skärm på väggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista