Lola Baumgarten med verket "From heart to heart - green grotta" av Insa Winkler. I bakgrunden Jädersbruks Herrgård. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Krigskonst intar Jädersbruks Herrgård

1:32 min

Skulpturer av krigsskrot ska flyttas från Arboga till Jädersbruks Herrgård. Det handlar om 17 stora konstverk som gjordes i fjol. Herrgårdens ägare gör plats för konstverken på gårdens tomt.

Under sommaren 2012 träffades femton konstnärer från hela världen i Arboga. De kom från länder som USA, Kina och Storbritannien. Idén kom från Richard Brixel, konstnär som bor i Arboga kommun.

Att det blev just i Arboga hänger ihop med att försvaret har mycket verksamhet i Arboga. Det är tänkt att konstverken ska skapa miljö för diskussioner om krig och fred - och andra konflikter.

– Det kommer föredragshållare som har lång erfarenhet av konflikthantering, både på arbetsplatser och i relationer, säger Lola Baumgarten som äger herrgården tillsammans med sin man Florian. Själva kommer de från Danmark respektive Tyskland och bidrar på så sätt till den internationella prägeln.

Det blir även i fortsättningen Mekens Vänner som ska äga konstverken. Herrgården blir en plats där de får stå. Just nu förbereds marken för att placera ut konsten. Någon gång under hösten kommer de att sättas på plats.

– För det första blev vi väldigt berörda när vi såg dem första gången. Vi är emot krigsmaterial, men när det är gjort som fredsmonument tycker vi att de har ett viktigt budskap, säger Lola Baumgarten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista