Foto: PRIVAT

Atombombsäkert rum från kalla kriget hett på marknaden

"Det är klart med ett antal kunder"
3:22 min

Många är intresserade av att hyra Johan Ekströms 800 kvadratmeter stora, atombombsäkra kalla kriget-ledningscentral i ett bergrum i Köping.

"Allting går att sälja med mördande reklam", heter det ju. Och efterfrågan är stor på något så otidsenligt som en skyddsrumsliknande arbetsplats i ett bergrum i Köping, byggd för att fungera som ledningscentral vid ett hotande atomkrig.

Fastighetsägaren Johan Ekström beskriver hyresobjektet såhär:

– Det är en civilförsvarsanläggning från kalla kriget, som byggdes 1965. Det är en stor tunnel med en port rakt in i berget. Inne i anläggningen finns en stor ledningscentral på 800 kvadratmeter, med logement, sovsalar och matsalar.

– Inne i bergrummet, 100 meter in i berget, står ett helt fristående hus. Huset är uppbyggt på en stor gummibädd, så i händelse av krig, om en bomb skulle explodera väldigt nära huset, skulle det vibrationsdämpa själva huset, säger Johan Ekström.

De stora intressenterna är serverhallar, som vill ha en fysisk förvaring för sina servrar, berättar han.
Däremot har ingen kontaktat Johan Ekström i syfte att hyra lokalen som en postapokalyptisk bostad.
– Nej, några sådana har jag absolut inte haft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".