Det är nytt att det kommer avvikelser på att bakjouren inte går att nå, säger chefsläkare inom Landstinget Västmanland.

Nytt fenomen att bakjouren inte går att nå säger chefsläkare

1:47 min

Att överläkare som har bakjour inte går att nå eller hör av sig när vårdpersonal har sökt bakjouren, är allvarligt och ett nytt fenomen. Det säger Tuula Wallsten psykiatriker och chefsläkare inom Landstinget Västmanland.

Tuula Wallsten som är chefsläkare och som även arbetar inom rättspsykiatrin i Västmanland, har ansvaret att granska avvikelserna och skriva Lex Maria-anmälningar på de fall som skulle kunna innebära att patienter kommer till skada. Att det nu börjar komma avvikelser på bakjouren är något nytt, säger hon till P4 Västmanland.

– Det kan man se att nu börjar vi få avvikelser på att bakjourer inte har anlänt till kliniken eller gjort de bedömningar som förväntas och det är ett nytt fenomen för oss inom psykiatrin, säger Tuula Wallsten.

Inom Landstinget Västmanland har det som vi berättat tidigare gjorts tio avvikelser som berör landstingets bakjour, fem av dessa är inom psykiatrin. Avvikelser som är gjorda mellan april och fram till mitten av augusti.

Tuula Wallsten ser allvarligt på att överläkare som har en högre medicinsk kompetens, inte gått att nå när vårdpersonal sökt bakjouren.

– Det ingår också i bakjourens uppdrag att finnas tillgänglig, både att bistå sjuksköterskor och övrig vårdpersonal. Finnas till vid tvångsåtgärds bedömningar, självmordsbedömningar och även stödja underläkarna som många gånger är under utbildning, säger Tuula Wallsten till P4 Västmanland.

– Så det innebär att man måste vara tillgänglig och det här med att man inte når bakjouren, det är som jag ser det allvarligt.

Tuula Wallsten säger att det inte går att skylla på dålig mobiltäckning som skäl till varför det inte går att nå bakjouren:

– Jag tror inte att man kan skylla på telefoner och sådant i de ärenden som vi har sett så är det andra faktorer. På jouren är man också väl medveten om vem som har jouren, säger Tuula Wallsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista