Sverker Lindberg, Sverker Lindberg, chef för gatu- och parkavdelningen i Köpings kommun. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Köping vill ha motorväg till Västerås

1:35 min

Köpings kommun kräver nu att Trafikverket breddar E18 mellan Köping och Västerås. Vägen stängs ofta av, och den tunga trafiken leds då om genom Köping.

– Den (E18) är hårt belastad och stängs av ofta. Det korkar igen våra vägar och det bidrar till högre frekvens av trafikolyckor. Det säger Sverker Lindberg, chef för Gatu- och Parkavdelningen i Köpings kommun.

Just det här vägavsnittet är snart det enda mellan Stockholm och Örebro som inte är motorväg. Märkligt, med tanke på all trafik som kör här, tycker många i Köping.

Politikerna i Köping trycker nu på och menar att det är av största vikt att E18 breddas, åtminstone någon gång under tiden för den nationella transportplanen som sträcker sig fram till 2025.

I Köping vill man helst att det sker snabbar än så, men om man ska vara realistisk lär det dröja ett tag, tror chefen för gatu- och parkavdelningen.

– Troligen inom 10 år eller något sådant. Men man kan alltid hoppas, säger Sverker Lindberg.

– Det är väldigt mycket farligt gods som går på den här vägen också. Och det vill vi absolut inte ha inne i Köping, säger han också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista