Yva Lena Jotorp jobbar med att utveckla Landstinget Västmanlands system med avvikelserapportering. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Lättare för patienter i Västmanland att klaga på sjukvården

"Vi ska tillsammans förbättra vården"
1:54 min

Nu ska det bli möjligt för patienter och anhöriga att lämna synpunkter på sjukvården. Landstinget Västmanlands system för avvikelser öppnas nu även för patienter. Syftet är att höja patientsäkerheten och undvika misstag, säger Yva Lena Jotorp som är systemförvaltare.

 

Yva Lena Jotorp har sedan några år tillbaka jobbat med landstingets system för avvikelserapportering; synergi. Inom kort blir det nu möjligt för patienter att göra avvikelser.

– Det är ju för att vi tillsammans ska kunna förbättra vården. Att man ska kunna arbeta för att det ska bli en bättre vård för alla involverade. Det måste vi personal och patienter tillsammans jobba mot det, säger Yva Lena Jotorp.

Landstinget Västmanland är ett av få landsting som gör det möjligt för patienter och anhöriga att utan mellanhänder komma i kontakt med vården. I slutet av september ska det vara klart.

Till skillnad mot Patientnämnden, dit man också kan vända sig med klagomål, så är tanken med Synergi, landstingets system för avvikelserapportering, att man snabbare och själv ska kunna kontakta kliniker och vårdpersonal, säger Yva Lena Jotorp:

– Det är den vård som de har varit med om och även anhöriga ska kunna lämna synpunkter och förbättringsförslag. Om det är ett vårdtillfälle eller om man har varit på en mottagning. Om man är nöjd eller missnöjd.

Men vem är det som då fångar upp synpunkterna?

– När man ska skriva in det på hemsidan ska man också tala om var man har varit, vilken enhet, mottagning eller avdelning. Då går det direkt till, som vi kallar det avvikelsesamordnare, säger Yva Lena Jotorp till P4 Västmanland.

– Ibland är det chefer som är det och då är det chefer som tar hand om avvikelser och den rapport som kommer in från patient och anhörig, säger Yva Lena Jotorp.

I slutet av september säger Yva Lena Jotorp att systemet för avvikelser även ska vara öppet för patienter och anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".