1 av 2
Joakim Ramos, mammografiläkare och ledningsansvarig för mammografin i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
Foto: Marcus Carlsson/SR.

De som har längst att åka struntar i mammografin

1:31 min

Var femte kvinna som kallas till mammografi i Västmanland kommer inte till undersökningen. Det är de som har längst att åka till sjukhuset i Västerås som oftast uteblir.

– Syftet med mammografi är ju att hitta cancer tidigt så att kvinnorna inte ska dö av sin bröstcancer om den dyker upp. Att inte delta i screeningen i hälsokontrollerna gör ju att risken att dö av en bröstcancer, om man får den, ökar, säger Joakim Ramos, mammografiläkare och ledningsansvarig för mammografin i Västerås.

Han är bekymrad, men menar att det är kvinnorna själva som bestämmer.

– Jag tycker att det är synd att kvinnor inte går, men man har det fria valet, vi har ingen diktatorisk sjukvård, säger Joakim Ramos till P4 Västmanland

Kvinnor i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg är de som oftast skippar undersökningen. Fyra av tio Norbergskvinnor dyker inte upp och i Fagersta och Skinnskatteberg ser det liknande ut.

Alla länsbor som blir kallade till mammografi blir det till sjukhuset i Västerås. Möjligheten att åka till ett närmare sjukhus lär inte vara lösningen eftersom det då är Falun som gäller.

För Norbergskvinnorna är vägen dit nästan lika lång som till Västerås och för kvinnor i Fagersta och Skinnskatteberg blir det klart längre.

Tittar man på statistiken ser avståndet till Västerås ut att vara en stark orsak, men sanningen kan ju vara klart mer komplex än så. Samtidigt är det kvinnor i Arboga de som oftast kommer när mammografin kallar.

Från politiskt håll ska man titta på det här, enligt landstingsrådet Denise Norström (S), för vad som ligger bakom vet man inte idag.

År 2012 var det 21 procent av de västmanländska kvinnorna som kallades till mammografi som inte dök upp till undersökningen, visar 2012 års siffror från Sveriges kommuner och landsting.

Så många kallade kom 2012

Arboga 82,14 %
Kungsör 80,70 %
Västerås 80,30 %
Köping 79.90 %
Surahammar 74,70 %
Hallstahammar 71,80 %
Sala 69,00 %
Skinnskatteberg 67,50 %
Fagersta 66,50 %
Norberg 60,50 %

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista