1 av 2
Polisen Anna Rågberger pratar med barnen på Pettersbergs fritidsklubb. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
2 av 2
Ungdomspoliserna Anna Rågberger och Christer Öhrlund besöker fritidsklubben på Pettersberg. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Polisen vill skapa relationer med riktigt unga

"De är nyfikna"
1:59 min

Ungdomspolisen i Västerås har börjat rikta in sig även på yngre barn och unga för att förebygga ungdomsbrottslighet och skapa förtroende. Genom att besöka så kallade fritidsklubbar runtom i staden för barn i åldrarna 9-13 år hoppas man tidigt kunna bygga relationer med de unga.

Frågorna är många när polisen kommer och säger hej till barnen här på Pettersberg - där man i likhet med alla andra områden i Västerås börjat besöka kommunens klubbverksamhet regelbundet.

– Är det där pepparspray?

– Hur länge har du jobbat som polis?

– Vad heter ditt vapen?

Polisen Anna Rågberger svarar så gott hon kan, och låter tålmodigt barnen knacka på skyddsvästen – men bältet med vapen och annat låter hon dem inte röra.

Leif Flodberg, chef för Polisens ungdomssektion säger så här om varför Polisen nu börjat arbeta mot yngre åldrar.

– Vi märker ju att det finns de i 12-13 års åldern som redan börjat tänka på brott, och som kanske har storasyskon eller föräldrar som är kriminella. Och då gäller det att vi bryter den länken tidigt.

Men i ett första led handlar de här kontakterna med barnen i Västerås om att bygga relationer för framtiden - nåt som är enklare med just barn än med äldre tonåringar - säger ungdomspolisen Christer Öhrlund.

– Många av de här kan ju redan våra namn, och då tycker jag att vi kommit ganska långt. Och när de är i den här åldern 10-12 år är de bara nyfikna och har inga negativa idéer om poliser - då är det lättare att skapa en relation.

Barnen på Pettersbergs fritidsklubb tycker att det är roligt med Polisens besök.

– Det är kul, för att man får veta mer om dem och se vad de har för skydd och så, säger ett av barnen.

– Det är roligt att veta vad de heter, säger en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".