Snart går det att låna fördomar på Västerås Stadsbibliotek. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Fördomsbiblioteket i Västerås blir av

1:34 min

På gårdagens kommunfullmäktige i Västerås blev det klart att fördomsbiblioteket kommer att bli verklighet. På Stadsbiblioteket ska man alltså kunna låna ett möte med en människa som man har fördomar om. Kristdemokraternas gruppledare Maria Lindelöf som skrev motionen tycker att det är bra att förslaget gick igenom.

– Folk generellt är väldigt duktiga på att säga att man är tolerant. Men jag tycker samhällsklimatet idag visar att vi blir mer och mer intoleranta, tyvärr.

– De som är riktigt fördomsfulla kommer inte att komma till biblioteket men jag tror att det här är en kreativ idé för att lyfta frågan kring fördomar. Först och främst är det ett lekfullt sätt för människor att mötas och kanske kunna ställa frågor som man går runt och bär på. Och - kanske få ett mer öppet och tolerant samhälle.

Vita medelålders män, bögar, feminister eller nyliberaler - Maria Lindelöf vill att efterfrågan ska styra utbudet i fördomsbiblioteket. Men om folks fördomar stämmer så fanns det redan i kommunfullmäktige flera frivilliga som kan ställa upp och lånas ut.

Monika Stolpe Nordin från centerpartiet är bonde och hon sa det att "jag ställer gärna upp och berättar vad en bonde är för någonting". Jag lovade ställa upp ifall någon har fördomar mot Kristdemokrater.

Vilken fördom skulle du vilja möta?

– Jag har fått den frågan och det är jättesvårt att outa en person. Jag tror inte att det är mycket av en fördom, men jag skulle ändå vilja möta en kvinna som... Det finns ju inte så många i Västerås men... som har heltäckande burka eller niqab. Jag skulle vilja höra litegrann om hur det känns att leva bakom den där slöjan. Det är mer ett intresse från min sida än en fördom. Men det kanske ligger en liten fördom och skvalpar där ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista