1 av 2
Läkare lyssnar med stetoskop. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
2 av 2
Anders Ahlgren, chef för Vårdval Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Västmanlänningar får lista sig i Uppsala län

1:26 min

Vårdcentralerna i Uppsala län öppnar dörrarna för västmanlänningar nästa år. Det är redan nu möjligt att lista sig i Sörmland och Dalarna.

Under hösten är det tänkt att Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län ska komma överens om detaljerna i avtalet. Anders Ahlgren, chef för Vårdval Västmanland, hoppas att alla bitar är på plats tidigt nästa år.

Han tror att många kan vara intresserade av att få primärvård i Uppsala län.

– De som bor vid länsgränsen men sedan har vi också en ganska stor arbetspendling mellan Västerås och Uppsala. Det kan vara intressant för en arbetspendlare att lista sig på orten där man jobbar, säger Anders Ahlgren.

Sedan tidigare har det varit möjligt för västmanlänningar att lista sig på vårdcentraler i Dalarna och Sörmland. I norra länet har intresset varit stort. 670 personer har valt att få vård på andra sidan länsgränsen, framförallt i Avesta.

Nästa steg, efter samarbetena med landstingen i Dalarna, Sörmland och Uppsala län är ett samarbete med Örebro län.

– Vi har ett principbeslut från våra politiker att vi ska teckna ett avtal med Örebro län och det kan ju vara intressant för Arbogabor och andra. Där har vi inte kommit så långt men vi är i startgroparna, säger Anders Ahlgren, chef Vårdval Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista