1 av 2
Hakim Hirsi och Jimmy Sanchez på Bäckby som var en lugn stadsdel under helgen. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.
2 av 2
Lisa Brattvik, busschaufför i Västerås. Foto: Ida Svansbo, Sveriges Radio.

Inget bus på Bäckbybuss när vakter åkte med

1:24 min

I helgen har ordningsvakter åkt med på bussarna i Bäckby centrum för att VL-bussarna ska kunna köra sin vanliga tur genom centrum. Vakterna sattes in efter den senaste tidens skadegörelse och oro.

Västmanland Lokaltrafik, VL, beslöt tidigare i veckan att dra in flera hållplatser i Bäckby centrum efter den senaste tidens skadegörelse mot bussarna och chaufförerna. Men så blev det inte - linje 1 kördes som vanligt.

– Man vet aldrig vad som händer. Jag har haft en buss som de har slagit sönder. Det kändes väldigt tryggt i går när vi hade ordningsvakter på bussen. Det säger Lisa Brattvik, en av chaufförerna i helgen.

VL har tillsammans med polisen och kommunen tagit fram flera åtgärder för att bussarna skulle gå som vanligt under helgen.

Chauffören Lisa Brattvik kände sig tryggare, men att ha vakter med sig på bussen tycker hon inte är en långsiktig lösning.

Frågar man ungdomarna på Bäckby så säger de att de tror att det kommer bli lugnare framöver. Det beror framför allt på att fritidsgården har öppet på lördagkvällar från och med nu.

– Du vet, ungdomarna vill ha något roligt att göra. Nu när fritidsgården har öppet kommer det inte att hända någonting, säger Hakim Hirsi som brukar vara på fritidsgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista