10 frågor och svar om Publiknätverket

Vill du göra mer än att tipsa? I Publiknätverket kan du dela med sig av dina kunskaper och erfarenheter och fungera som bollpank för oss på radion. Målet med satsningen är att göra den radio som du och andra lyssnare vill ha.

1. Vad är Publiknätverket?

Ett nätverk av personer som frivilligt anmält sig till oss, för att de vill hjälpa oss på radion med information, tips eller kunskap. De berättar för oss om sina intressen och specialområden och vi tar kontakt med dem för att våra journalister ska kunna göra bättre radio.

2. Vem kan vara med i Publiknätverket?

Vem som helst som vill vara med och påverka innehållet i radion. Du behöver inte vara en trogen P4-lyssnare för att vara med och det finns inga krav på att du måste vara med i radio.

3. Varför skall jag vara med?

Därför att du vet saker som vi inte vet. Om du berättar det för oss så kan vi göra bättre och snabbare radio. Dessutom har du chansen att påverka och tala om vad du vill höra i radio. Plus att det kommer att bli väldigt roligt!

4. Hur fungerar det?

Du anmäler dig med ditt namn, adressuppgifter och några fler fakta om dig själv. Du fyller i uppgifterna i det här formuläret på webben. Om du har problem med att fylla i uppgifterna eller undrar över något så kontaktar du publikredaktören Jenny Rask på 021-495 25 58 eller via mejl: jenny.rask@sverigesradio.se

5. Hur ofta kommer ni att ta kontakt med mig?

Det beror på. Ibland skickar vi ut en fråga till alla som är med i Publiknätverket, ibland kanske vi skickar till en viss yrkesgrupp eller till några med ett specifikt intresse. Men vi ska inte mailbomba dig! Vi kommer också att göra veckovisa mailutskick där vi berättar vilka nyheter och programinslag du som lyssnare var med och producerade varje vecka.

6. Om jag går med i publiknätverket - får jag inflytande över vad som hörs i P4 Västmanland då?

Både ja och nej. Det här är ett sätt för oss att bredda vilka som får uttala sig i vår radio och vi får förhoppningsvis fler aspekter på en nyhet innan vi publicerar den. Dock är det fortfarande vi som beslutar vad som ska bli en nyhet eller höras i programmen och hur och när det ska presenteras.

7. Hur vet jag vad som händer med mina tips?

Publikredaktören tar kontakt med dig när vi tagit emot ditt tips (om du inte skrivit att du inte vill bli kontaktad), antingen via telefon eller mail. Om vi väljer att gå vidare med ditt tips så kontaktar en reporter eller programledare dig.

8. Kan jag vara anonym?

Nej, inte för oss på redaktionen, vi behöver veta ditt namn och dina kontaktuppgifter för att du ska kunna vara med i Publiknätverket men det är bara vi på redaktionen som vet att du är med i nätverket.

Däremot kan du vara anonym i den  information du lämnar till oss i vår journalistik och behöver inte höras i radion. Som alltid omfattas du av som är en garanti för dig och som våra reportrar enligt grundlagen måste följa.

Om du vill vara helt anonym och lämna extremt känsliga uppgifter, så kan du med fördel använda Sveriges Radios krypterade tjänst

9. Kan man gå ur Publiknätverket?

Ja, det bestämmer du helt själv. Då tar du kontakt med publikredaktören.

10. Hur gör jag om jag vill tipsa eller berätta om något, men inte vill gå med i Publiknätverket?

Självklart behöver du inte gå med i Publiknätverket för att lämna ett tips. Hör bara av dig till publikredaktör Jenny Rask 021-495 25 58 jenny.rask@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".