Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Stort bygge av solcellsanläggning igång

"Alltid vinkla sig mot ljuset"
1:37 min

Precis intill E 18, strax öster om Västerås, har nu vad som ska bli Nordens största solcellspark börjat byggas. Den första av 91 så kallade solföljare har kommit på plats.

Den första så kallade solföljaren, 70 kvadratmeter solpanel är nu förankrad i ett av de betongfundament som börjat komma på plats längs E 18. Arbetet är i full gång, grävmaskiner och dumprar kör runt i den uppgrävda marken.

Det är företaget Kraftpojkarna som gör den här satsningen tillsammans med kommunala Mälarenergi. Mälarenergi har förbundit sig att köpa all el från anläggningen i 15 år framöver. Utan det hade det varit svårt att genomföra projektet, tror Christian Tapper, försäljningsansvarig på Kraftpojkarna.

– Det hade nog varit tufft, det går väl alltid men de är en lång avskrivningstid och det får man vara beredd på, framförallt när vi bygger en stor rörlig park som vi gör nu. Så är det, det är lite annorlunda än normala investeringar på det sättet, säger han.

Sammanlagt 91 solföljare ska sättas upp. Platsen, precis vid E 18, är vald för att man vill att anläggningen ska synas. Enligt Christian Tapper ska det inte betyda några problem med att bilisterna kan bli bländade.

– Flygsäkerhetsverket har varit och mätt reflektionerna från de här och de är mindre än de från flygplanslamporna är när flyplanen ska landa så att det ska inte vara några problem alls. Det är ju rörliga solföljare så de kommer ju alltid att vinkla sig mot ljuset, alltså mot solen, så att ljuset kommer att reflekteras tillbaka rakt mot solen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".