Elin Hedén, Kvinnojouren i Västerås är osäker på att få ta del av regeringens ökade anslag till arbetet med våldsutsatta kvinnor.Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Frågetecken kring regeringens ökade anslag till våldsutsatta kvinnor

"Oklart hur pengarna fördelas"
1:24 min

Nästa år ökar regeringen de statliga bidragen till organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor. Men på kvinnojouren i Västerås är man kritisk till bilden av ökade resurser. Elin Hedén på kvinnojouren i Västerås anser att pengarna inte behöver innebära en förbättring.

I budgetpropositionen för nästa år finns en höjning av bidraget med 13,5 miljoner kronor till närmare 43 miljoner kronor.

Förutom att pengarna ska fördelas på en mängd organisationer och verksamheter, vilket inte innebär så mycket för varje enskild kvinnojour, så ser Elin Hedén en riskt med att bidragspengarna går till just projekt:

- När projekttiden är slut och vi har provat en ny idé som vi skulle vilja permanenta som en del av verksamheten så finns det inte mer pengar, och då går de idéerna i stå.

- Det är ett resursslöseri, samtidigt som vi kvinno- och tjejjourer ständigt påpekar att vi behöver mer pengar till den befintliga verksamheten, säger Elin Hedén.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".