Lotta Gröning. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Lotta Gröning: Inkompetens gör politikerna övermodiga

3:45 min

Om ett år är det val i Sverige, och i ett land där politikerna är "följa John-prototyper" utan social kompetens, kreativitet och nytänkande riskerar valrörelsen att bli en upprepning av det vi hört de senaste tjugo åren. Det säger Lotta Gröning i veckans Tackling.

Det måste ställas kompetenskrav även på våra politiker om vi inte ska halka efter resten av världen inom forskning och utbildning, menar Lotta Gröning.

– Att just svenska politiker är så följsamma tror jag beror på bristen på kompetens och ett övermod. Vi har en självbild i Sverige att vi är så otroligt bra. På grund av övermod har vi halkat efter i utbildnings- och forskningspolitik. Landets lärosäten har svårt att hävda sig både i EU och världen. Svenska studenter och forskare är medelmåttor.

Lotta Gröning tycker bland annat att politiker i dag inte går i takt med samhällsutvecklingen, att partier drivs som familjeföretag och anställer släkt och vänner och att EU och den allt starkare globaliseringstrenden gör att politiker inte hinner förankra frågor bland folket eller partimedlemmarna.

Vad tycker du? Håller du med Lotta eller anser du att vi har kompetenta politiker med bra koll? Tyck till här eller ring in till P4 Morgon!
021-495 25 25.

Tacklingen i P4 Morgon

Tisdagar kl. 07.15.
Gör din röst hörd!
Ring in till programmet
07.15-08.00 021-495 25 25 eller lämna din åsikt i kommenteringsfältet, på vår Facebooksida eller e-post: p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista