Stefan Zangelin, strateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås. Foto: Mattias Forsberg / Sveriges Radio

Hög belastning och sena ansökningar försenar skolskjutsbesked

1:46 min

Många familjer i Västerås går fortfarande, tre veckor in på höstterminen, och väntar på besked om deras barn är berättigade till skolskjuts eller ej. Belastningen är hög, men de sena beskeden beror främst på sena ansökningar, menar Stefan Zangelin, strateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås.

Trots att många familjer vet sen tidigare att de är berättigade till skolskjuts för sina barn ställer de sena beskeden till det. Har du inte ett skriftligt beslut på att ditt barn är berättigat till skolskjuts får det inte åka med.

Stefan Zangelin är strateg vid barn- och utbildningsförvaltningen. Han menar att det är flera faktorer som ligger bakom de sena besluten.

– Alla som ansökt om skolskjuts i tid, innan skolstarten, har fått sina besked. Däremot är det fortfarande några sena ansökningar som inte har behandlats. I går jobbade vi med ansökningar som kommit in den 28 augusti och vårt mål är att ingen ska behöva vänta mer än två veckor på besked.

Många föräldrar har upprörts av att de vid kontakt med Västerås Stad inte kopplas fram till förvaltningen med hänvisning till att de är så hårt belastade med skolskjutsfrågan. Men Stefan Zangelin menar att det är så rutinerna ser ut.

– Vi har ett kontaktcenter dit medborgaren vänder sig och där de kan ge svar på de flesta frågorna. Men om de inte kan hjälpa till så skickar kontaktcenter frågan vidare till oss, som sen tar direktkontakt med den som ställde frågan.

Även om situationen är ansträngd och ansökningarna i år är fler än i fjol så tror Stefan Zangelin att de sista beskeden snart kan skickas ut.

– Även om vissa ansökningar tar lite mer tid för att eleven har särskilda behov, så håller vi i de flesta fall tvåveckorsmålet och vi tror att vi snart får iväg de sista beskeden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista