Prästkrage. Foto: Helena Mellander/Sveriges Radio.

Rolf Tylstedt förbjöds vara präst - nu är han tillbaka efter åtta år

Många präster kan inte leva efter löftena
4:49 min

Ryktesspridningen efter en otrohetsaffär och ett slagsmål på kyrkbacken blev för mycket för Köpings kyrkliga samfällighet, som gav Kolsvaprästen Rolf Tylstedt sparken 2005. Och för domkapitlet, som förbjöd honom att arbeta som präst. Nu är han mogen för revansch.

Yrkesförbudet är hävt, och Rolf Tylstedt får återigen arbeta som präst, rapporterar Bärgslagsbladet/Arboga tidning. Men vi tar historien från början. I ett telegram i P4 Västmanlands nyheter två dagar före jul 2005 skymtade berättelsen om prästen i Kolsva som hindrats att arbeta som präst förbi.
Bakom det fåordiga telegrammet dolde sig en historia om starka känslor, med både tragiska, pinsamma och sensationella detaljer.

2005 förälskade sig den gifta Kolsvaprästen Rolf Tylstedt i en gift kvinna, som i dag är hans hustru. Då väckte kärleksaffären ont blod och Rolf Tylstedt var inblandad i ett slagsmål med den bedragna maken - på kyrkbacken, något som väckte allmänhetens intresse och gav rubriker i tidningarna. 
Ryktesspridningen var i full svang. Arbetsgivaren, Köpings kyrkliga samfällighet, avskedade Tylstedt. Något han förvånades över.

– Ja, jag blev lite förvånad faktiskt, att man tog till så drastiska åtgärder. Inom juridiken finns ett begrepp som man kallar "proportionalitetsprincipen", som betyder att straffet ska stå i rimlig proportion till det man anses ha gjort sig skyldig till. Det tycker jag är att ta i, att utdela yrkesförbud för en historia som egentligen var av privat karaktär, säger Rolf Tylstedt och fortsätter: 

– Sedan har jag väl haft åtta år på mig att fundera över det här. Nu förstår jag också kyrkans syn på det hela, även om jag tycker att den var väldigt överdriven.

I tingsrätten och i Arbetsdomstolen fick Rolf Tylstedt så småningom rätt i att det var fel av arbetsgivaren att ge honom sparken.

– Det fanns ingen grund vare sig för avskedande eller uppsägning.

Men det visade sig vara försent - han ansågs ha tillfogat kyrkan skada och domkapitlet drog in hans tillstånd att vara präst.

Hur kändes det att höra att man är olämplig som präst?

– Jag tog inte det så hårt. Min identitet sitter inte i prästkragen, utan i min egen identitet, utan vare sig titlar eller något annat. Jag är mig själv; jag är bara Rolf Tylstedt. Så det gjorde inte ont, utan jag tänkte snarare så, att har de den uppfattningen, så faller ju det tillbaka på dem, inte på mig.

Åtta år efter skandalen på kyrkbacken, avskedandet och yrkesförbudet är Rolf Tylstedt åter tillåten att arbeta som präst, rapporterar. Trots att han i dag är 61 år gammal planerar han en comeback.

– Jag är ju prästvigd, 1977 redan. Det är det jag har jobbat med och det som jag tycker att jag är duktig på, om jag ska uttrycka det väldigt banalt, säger Rolf Tylstedt och skrattar.

Var ska du söka jobb någonstans, då?

– I Kyrkans Tidning har de ju platsannonser och där kan man söka över hela riket. De behöver ju präster uppe i Kiruna, säger han och skrattar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".