1 av 2
Mårten Lundgren, Lärarnas Riksförbund. Foto: Andreas Ericson/ SR Västmanland
2 av 2
Jenny Karlsson, specialpedagog i Apalbygruppen. Foto: Samuel Sillén

Lärare slår larm om orättvis utbildning i Västerås skolor

1:40 min

Västerås kommun lyckas inte ge alla elever samma utbildning och skillnaden är stor mellan vilka elever som lyckas bra i skolan. Elever med svenska föräldrar som läst vidare efter gymnasiet har det lättast medan situationen är värst för elever med utländsk bakgrund. Det visar en rapport som Lärarnas Riksförbund presenterade idag.

– Vi vill ju att alla elever ska få samma chans oavsett vart man går någonstans, säger Mårten Lundgren kommunombud på lärarnas riksförbund.

Hur når Västerås upp till de här målen?

– Inte tillräckligt bra tycker vi. Det är samma problem här som i övriga landet att det är skillnad på föräldrarnas bakgrund men även att det är skillnad på vilken skola man går på. De senaste 20 åren har skillnaden mellan skolor och kommuner ökat och det bekymrar oss.

Mårten Lundgren på Lärarnas riksförbund är bekymrad över att det fortfarande är stor skillnad mellan vilka elever som lyckas i skolan.

I Västerås är det precis som i många andra kommuner elever med utländsk bakgrund som har svårast i skolan. Bland elever födda 1995 var det exempelvis bara 77 procent av eleverna med utländsk bakgrund där föräldrarna har läst vidare som var behöriga till gymnasiet. Alltså inte ens åtta elever av tio fick börja på gymnasiet.

Det kan jämföras med att 98 procent av eleverna med svensk bakgrund och föräldrar som läst vidare klarade av samma mål. Enligt Lärarnas riksförbund är det här ett misslyckande för såväl Västerås som många andra kommuner.

– Västerås lyckas inte med att det ska bli lika för alla. Om man har föräldrar som har utbildning som är mer än gymnasialutbildning så lyckas barnen bättre och har man föräldrar har en kort utbildning lyckas barnen sämre och har föräldrarna dessutom invandrarbakgrund så lyckas barnen ännu sämre.

Vad borde kommunen göra för att det ska bli bättre?

– Kommunen har ju jobbat med det här genom IDA-projektet och vi tycker man borde satsa mer på det för att få mer effekt och tycker att fler kommuner borde göra det.

Men trots att kommunen genom det så kallade IDA projektet arbetat för att hjälpa elever i utsatta grupper att lyckas bättre i skolan så är Barn- och utbildningsnämndens ordförande Vasiliki Tsouplaki (V) bekymrad.

– Jag tycker att det är väldigt oroande. Det här är en tendens som vi har sett i många undersökningar, icke desto mindre är det bekymrande.

Förutom IDA projektet ger Västerås kommun extra pengar till de skolor som har fler elever från utsatta grupper. Men inte heller det systemet har enligt Vasiliki Tsouplaki gett önskat resultat.

– Tyvärr så har vårat resursfördelningssystem inte fått bra genomslag så nu i år när vi har flyttat över all skolverksamhet till Barn- och utbildningsnämnden så har vi fått ett bättre grepp så att de resurser som vi tänkt gå till de skolor som har störst behov också ska hamna där och får vi bara fortsätta så kommer vi se resultat.

För att utbildningen bland eleverna ska bli mer likvärdig i Västerås så handlar det precis som i många andra fall om pengar. Kommunens resurssystem ska ses över men barn och utbildningsnämndens ordförande vill att den relativt låga skolpengen ska höjas så lärartätheten i Västerås kan öka.

– Där tycker jag att vi ska göra ett lyft framöver. Inför 2014 har vi inte de resurserna men jag hoppas vi kan enas om att vi ska ha en högre ersättning i Västerås, säger Vasiliki Tsouplaki.

Lärarnas riksförbund och kommunombudet Mårten Lundgren vill samtidigt se att ansvaret för skolan återgår till staten så att alla elever oavsett vilken kommun de bor i ska få samma möjligheter.

– På sikt måste det vara så att staten tar ett grepp över det hela så att man får en resursfördelning som grundar sig på sociala bakgrunden på ett bättre sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista