Personalen på Medhelp i Västerås kritiserar kompetens och lokalkännedom vid SOS Alarm. Foto: Patrik Åström/SR Västmanland

Medhelp ifrågasätter kompetensen hos SOS Alarm

1:51 min

Sjuksköterskorna på Medhelps larmcentral i Västerås kritiserar i ett brev landstinget i Västmanland i frågan om ambulansdirigeringen. Medhelp sköter ambulansdirigeringen i fyra län, bland dem Västmanland, men en tvist om ersättningen till Medhelp ledde till att landstingen nu förhandlar med SOS Alarm om att ta över verksamheten från och med november. Men personalen på Medhelp menar att det kommer att bli försämringar för Västmanlänningarna om SOS tar över.

Som vi berättat tidigare har landstingen i Västmanland, Sörmland, Uppsala och på Gotland meddelat att SOS Alarm ska ta över ambulansdirigeringen i november från det privata företaget Medhelp. Detta efter att Medhelp vägrat fortsätta dirigeringen om inte landstingen betalar högre ersättning. Sjuksköterskan Anna-Karin Gillberg-Blom på Medhelp i Västerås tycker att det är fel av landstingsledningen att gå över till SOS Alarm. Hon och hennes kollegor befarar försämringar, dels i yrkeskunskap och dels i lokal anknytning.

– I vårat företag har vi bara sjuksköterskor som arbetar och det handlar också om lokalkännedom, det kommer inte att finnas någon som svarar i Västerås, så det är vi oroliga över, säger Anna-Karin Gillberg-Blom.

Det var en tvist om ersättningen till Medhelp som ledde till att landstingen i fyra län, bland annat Västmanland, nu förhandlar med SOS Alarm om att ta över verksamheten från och med november. Det här kritiseras alltså av sjuksköterskorna på Medhelp, som har skrivit brev till landstingsledningen och även kommer att träffa politiker i nästa vecka.

P4 Västmanland har tidigare rapporterat om problemen på Medhelp med att lyckas rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor, men enligt Marie Sahlberg, platschef på larmcentralen i Västerås, fungerar det bra idag.

Nu vill sjuksköterskorna på Medhelp alltså att landstingsledningen inte ska låta ambulansdirigeringen gå över till SOS Alarm, kritiken gäller att personalen där inte kommer att sitta på plats och därmed ha sämre lokalkännedom, och att de inte är utbildade sjuksköterskor. 

Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm, säger att även de har sjuksköterskor, men att det fungerar bra även när det är operatörer utan sjuksköterskeutbildning.

– Visst är det så att akuta ärenden kan handläggas av en SOS-operatör.

Han ger exemplet Örebro, där SOS-operatörer utan problem skött larmsamtalen i närmare 40 år. Han är inte heller orolig när det gäller det geografiska.

– Vi positionerar ju räddningstjänsthändelser i Västmanland och vi känner oss trygga i att vi också kan positionera sjukvårdshändelser i Västmanland, det har vi förövrigt gjort i över 30 år tidigare, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

P4 Västmanland söker landstingsledningen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista