Denise Norström (S) landstingstyrelsens ordförande. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Landstingsråd svarar om ambulansdirigeringen

1:29 min

Det Socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström svarar nu på kritiken från sjuksköterskor på Medhelps larmcentral i Västerås i frågan om ambulansdirigeringen.

Medhelp sköter ambulansdirigeringen i Västmanland, Sörmland, Uppsala län och på Gotland, men för en tid sedan vägrade Medhelp att fortsätta med uppdraget om man inte fick högre ersättning från landstingen.

Landstingen förhandlar därför istället med SOS Alarm om att ta över ambulansdirigeringen i ett och ett halvt år, och sjuksköterskorna på Medhelp är alltså oroliga för att det ska innebära försämringar för Västmanlänningarna.

Sjuksköterskorna befarar att det inte ska bli utbildade sjuksköterskor som svarar i telefonerna, och att operatörerna inte kommer att sitta i Västerås och ha tillräcklig lokalkännedom.

När det gäller att SOS Alarm skulle ha sämre lokalkännedom säger Denise Norström att det inte stämmer.

– Det SOS har sagt det är att det är Västerås och Uppsala, det är de två stationerna stationerna som ska användas, så att för Västmanlänningarna finns det lokalkännedom.

Men när det gäller oron för att det inte längre blir utbildade sjuksköterskor som svarar i telefon säger Denise Norström att landstinget inte kommer att ställa det kravet på SOS.

– Det har vi varit tvungna att ta med i vågskålen och tar hänsyn till att idag har inte SOS sjuksköterskor i den utsträckning som vi skulle vilja att de har.

Denise Norström säger att när Medhelp sade upp avtalet med landstingen hade man inte så mycket annat val än att förhandla med SOS istället. Det finns fortfarande en tanke på sikt om att landstingen själva skulle kunna driva ambulansdirigeringen, men landstingen bedömde att det var för kort tid på sig att göra en sådan övergång redan till november.

– Därför gör vi ett kortare avtal med SOS för att säkerställa att det här fungerar och på längre sikt vill vi naturligtvis se över om man kan göra det här i egen regi eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista