1 av 4
Efter renoveringen får Martina Pettersson en hyreshöjning på 35 procent för sin trea. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland
2 av 4
Några av husen som ska renoveras på Viksäng. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland
3 av 4
Martina Petterssons balkonggolv är i stort behov av upprustning. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland
4 av 4
Mikael Söderberg är teknik- och miljöchef hos Mimer. Foto: Marcus Carlsson/SR Västmanland

Mimer höjer hyran med 35 procent på Viksäng

"Får se om man har råd att bo kvar"
1:50 min

Västerås kommunala bostadsbolag Mimer har börjat arbetet med att renovera 366 lägenheter på Viksäng i Västerås, bland annat helrenoveras kök och badrum och nya vitvaror sätts in. Renoveringen innebär också att hyrorna höjs, vilket kan få konsekvenser.

– Det blir ju dyrt. Får se om man har råd att bo kvar och kunna betala hyran, nu när man är arbetslös, menar föräldern Martina Pettersson som bor i en trerumslägenhet.

För Martina Pettersson väntar en succesiv hyreshöjning på 1 800 kronor, vilket betyder 35 procent. Hon tycker att själva renoveringen är bra, att den behövs, men att det blir problem när hennes trea snart kostar över 7 000 kronor i månaden. Imorgon fredag börjar man byta hennes fönster, element och fixa balkongen.

Mikael Söderberg är teknik- och miljöchef hos Mimer och säger att han förståelse för om många tycker att de aktuella hyreshöjningarna på 1 250 till 2 100 kronor är kännbara.

– Vi önskar naturligtvis inte att någon ska behöva flytta på grund av höjda hyror. Men samtidigt är vi i den verklighet vi befinner oss, vi behöver underhålla husen och renovera dem så att de blir i så pass bra skick att de fortsätter att leva i 50 år till och då blir det stora kostnader.

– Det är tyvärr inte mycket att göra åt att det drabbar vissa familjer på det här sättet. Det vi kan titta på är i sådana fall att försöka hjälpa de här familjerna till ett billigare boende, en mindre lägenhet kanske eller i något av de områden som inte står inför en så omfattande renovering som just det här området, säger Mikael Söderberg, teknik- och miljöchef hos Mimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".