Färre uteliggare i Västerås - men fler kvinnor är hemlösa

Västerås har fått färre uteliggare, visar den kartläggning som stadens Individ- och familjenämnd gör varje år. Men bland de hemlösa har kvinnorna blivit fler. Det kan bero på att kvinnor allt mer tar efter männen...

Man räknar nu med 40 uteliggare i Västerås - en minskning med 15.

Minskningen beror på att Västerås Stad har förstärkt den uppsökande verksamheten, tror utvecklaren Britta Wallin på de sociala nämndernas stab:

- Deras jobb med de hemlösa tror jag har lett till det här, att man kommer vidare till Bäckbyboendet, Håven, våra egna eller ProAros motivationsboende. Sedan har vi andra institut längre upp, så att säga.

Vid sidan av gruppen uteliggare består gruppen hemlösa - alltså de med något så när ordnat boende - fortsatt av ungefär 250 personer i Västerås, visar kartläggningen.

Det är alltså personer utan eget hyreskontrakt som bor hos vänner och bekanta, sitter i fängelse eller är intagna för vård eller behandling.

Bland de hemlösa har kvinnorna blivit fler - var fjärde person i den här gruppen är nu kvinna.

- Vi kvinnor tar efter vad männen gör, säger Britta Wallin.

- Det ser vi ju, framför allt vad det gäller missbruket, att det går ju upp bland kvinnor.

Britta Wallin tror att det är en förklaring till att fler kvinnor saknar bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".