Stefan Dahlgren hann precis rädda sig och sonen ur bilen. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Stefans brinnande bil gick i baklås

3:44 min

När Stefan Dahlgrens bil började brinna på E18 i Västerås i går kunde han och sonen Oliver snabbt rädda sig ur bilen. Men branden hade kunnat sluta illa - en stund senare blev de vittnen till hur bilens centrallås och rutor låste sig medan branden rasade i kupén. 

Det är onsdag kväll efter jobbet och fullt med folk på vägen när Stefan Dahlgren och hans åttaårige son Oliver sätter sig i bilen för att köra till Erikslund via E18, när det plötsligt börjar brinna i bilen.

– Det luktade knallpulver. Jag trodde först att det var bilen framför, som var en lite äldre bil, men sen började det ryka ur instrumentpanelen framför ratten, och då kände jag att "det här blir inget bra", berättar Stefan Dahlgren.

– Jag körde upp mot Rocklundamotet till första bästa parkering. Då var det kraftig rökutveckling och man såg knappt ut ur bilen.

Hur kändes det att sitta i en rökfylld bil med sitt barn?

– Det var rätt lugnt. Jag hade förklarat att vi måste bort från vägen, så han var med på det.

Stefan larmade räddningstjänsten. Medan han ringde 112 såg han hur sonens nedvevade ruta i baksätet började rulla upp.  

– När jag började prata med larmcentralen så var hans ruta nere, men ganska snart därpå åkte den upp, medan jag pratade med dem, och då exploderade också vindrutan av elden, berättar Stefan.

– Då blev det lite läskigt för grabben, så han blev lite ledsen.

Enligt uppgift till Stefan ska brandkåren känna till fler fall av bilbränder där elektroniken i centrallås och bilrutor påverkas så att dörrar och fönster låser sig av sig själva. 

Det hade kunnat sluta riktigt illa?

– Hade elen slagit ut centrallåset och rutorna innan så hade vi varit tvungna att sparka oss ut ur en rökfylld bil som började brinna, så... ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista