1 av 2
VSK Bandy är ett av elitlagen i Västerås. Foto:Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Anders Eklund, klubbchef i VIK Hockey. Foto: Samuel Sillén/SR

Oklart hur elitstödet i Västerås ska se ut

I början av mars tog kommunstyrelsen i Västerås upp frågan om ett stöd till de klubbar som spelar på högsta eller näst högsta nivå och individuella idrottare i absolut högsta Sverige-klass.

På sammanträdet beslutade man att det skulle bli ett elitstöd, men inte hur det skulle se ut. Nu har det gått ett halvår men ännu är det inte klart hur elitstödet i Västerås kommer se ut.

– Just nu har vi gått ut med en kallelse för att bilda en strategiskt grupp som ska utveckla elitidrott i staden, säger Bo Dahlöf är stadsdirektör i Västerås.

Gruppen som Bo Dahlöf berättar om kommer att driva arbetet med hur idrotten ska kunna marknadsföra sig bättre och utvecklas i Västerås.

– När det gäller summor och hur pengarna ska fördelas så får vi återkomma. Jag hoppas att stödet kommer att märkas. När vi säger marknadsavtal hoppas vi att det ska ge något tillbaka till staden.

VIK Hockey omsatte förra året 32 miljoner och klubbchefen Anders Eklund ser positivt på ett elitstöd.

– Vi är tacksamma för allt stöd vi får men om det ska betyda rejält så är det ju ett högre belopp än för andra klubbar. Vi vet inte om det är 100 000 kronor eller 10 miljoner kronor som ska fördelas så vi är glada för initiativet och hoppas så klart att det ska bli bra.

Visionen har varit att stödet ska införas 2014 och Västerås stadsdirektör Bo Dahlöf säger att det fortfarande är målet för det är viktigt att bidra till elitlagen i kommunen.

– I någon mening har vi alltid satsat på ungdomsidrott och bred idrott och det kommer vi att fortsätta med. Vi har egentligen inte satsat så mycket på elitidrott förutom på arenor. Det är viktigt för stoltheten i staden att vi har lag som finns i de högre serierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista