"Inte omöjligt göra motorväg på E18"

1:40 min

Köpings krav på att bredda E18 mellan Västerås och Köping möts med viss förståelse av Trafikverket. På verket tycker man att det är en viktigt fråga, men några löften kan man inte ge nu.

– I förslaget finns kapacitetsbristen mellan Köping och Västjädra med. Och det tycker jag Köping ska vara glada för. Det betyder att vi kan börja utreda vad vi ska göra, hur mycket kommer det att kosta, och när kommer vi att genomföra. Det vill inte jag föregripa, säger Ylva Gustafsson-Höjer, planeringschef på trafikverkets region Öst.

Sträckan i fråga går på E18 från Köping till Västjädra, det vill säga till avfarten mot Eskilstuna. Den sträckan är så kallad 2+1-väg med mitträcke. Det är också en vägsträcka som är olycksdrabbad.

I Köping tycker man att den borde breddas till att bli tvåfilig i båda raiktningarna. Dels för att minska olycksrisken, dels för att slippa dirigera om lastbilar med farligt gods genom Köping så fort någon olycka på E18 inträffat.

Trafikverket vill ha med den i den nationella planen som nu är ute på förslag. Planen kommer att beslutas av regeringen nästa år, troligen i mars.

Och visst vore motorväg att föredra. Men Eva Gustafsson-Höjer poängterar att mitträcke ändå har höjt säkerheten på vägen rejält.

– Det är inte omöjligt, men det är alldeles för tidigt att svara på. Vi vet inte vad en sån satsning kostar, är det motorväg eller så kallad 2+2-väg som ska byggas. Det vill inte jag föregripa, säger Ylva Gustafsson-Höjer, planeringschef på trafikverkets region Öst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista