Foto: Krister Halvars/Tågkompaniet.

Brist på lokförare under sommaren

1:22 min

Bristen på lokförare har medfört att bland andra Tågkompaniet haft svårt att bemanna vissa avgångar under sommaren. En sträcka som drabbats är Västerås - Ludvika.

Pär Wickström som är affärschef på Tågkompaniet beklagar förseningar och inställda tåg. Den här sommaren har varit extra besvärlig, säger han:

– Vi brukar anställa fem semestervikarier på varje station som vi bemannar, men det fick vi inte tag på i år, så vi fick sätta fart på diverse personer som vi brukar hyra in annars, säger Pär Wickström.

Det är inte bara Tågkompaniet som har drabbats av bristen på lokförare, det berör även SJ och flera andra företag som kör tåg. Trots att det utbildas lokförare på en rad olika platser i landet, bland annat i Hallsberg så behövs det utbildas fler, säger Per Wickström på Tågkompaniet:

– Det utbildas för få lokförare, alla som examineras får jobb direkt. Behovet är större än antalet lokförare som kommer ut.

Är intresset för att utbilda sig till lokförare för lågt?

– Nej, det vill jag inte säga, men möjligtvis bland kvinnor så är det lite för dåligt intresse. Även om antalet lokförare bland kvinnor ökar så är intresset fortfarande lite för lågt och det tycker vi är tråkigt, säger Pär Wickström på Tågkompaniet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista