Anders Ahlgren, chef för Vårdval Västmanland inom landstinget.

Kungsuddens vårdcentral i Kungsör lägger ner

1:33 min

Orsaken till stängningen är att antalet listade patienter är för få, skriver landstinget Västmanland i ett pressmeddelande. Den privata vårdcentralen Kungsudden håller öppet till den 3 januari 2014 men sedan stängs den.

– Vi beklagar att man väljer att avveckla vårdcentralen, eftersom vi vill ju att västmanlänningarna ska ha olika alternativ att välja på. Det säger Anders Ahlgren, chef för Vårdval Västmanland inom landstinget.

Kungsuddens vårdcentral har 2 350 listade patienter och de patienter som inte gör ett aktivt val kommer automatiskt att listas vid Kungsörs vårdcentral den 3 januari. Ett brev har gått ut till Kungsuddens samtliga patienter.

Landstinget har inga planer på att starta en vårdcentral till när Kungsudden lägger ner. Det betyder att det bara blir en vårdcentral kvar på orten.

– Det finns tillgängligt i Arboga två vårdcentraler, och i Köping tre vårdcentraler. Dessutom kan man välja vårdcentral i Sörmland enligt ett nytt avtal mellan landstingen, säger Anders Ahlgren.

Att upprätthålla valfriheten i mindre kommuner är svårt, säger han.

– Vi har flera mindre kommuner - Kungsör, Skinnskatteberg, Norberg - där det inte går att få bärkraft i flera vårdcentraler, säger Anders Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista