Fler ska börja cykla med ny strategi. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
Västerås

Fler cyklister med ny strategi

2:03 min

Det ska bli lättare för alla länsbor att cykla till jobbet istället för att köra bil. Det är målsättningen när Länsstyrelsen och Trafikverket nu inleder arbetet med en regional cykelstrategi, men frågan är vem som ska betala för investeringarna.

– Det ska vara enkelt och möjligt att välja att cykla före bil, säger Erica Löfqvist från Länsstyrelsen.

Hur är förutsättningarna nu?

– Förutsättningarna för att cykla är nog olika beroende på vart man tittar i länet. Om det är i tätortsnära lägen eller på landsbygden längs de regionala vägarna, säger hon.

Länsstyrelsen i Västmanland, Trafikverket och nästan alla länets kommuner har påbörjat ett arbete med att ta fram en regional cykelstrategi för att få fler att välja bort bilen och börja cykla.

Om visionen blir verklig ger det både positiva hälsoeffekter men även ekonomiska fördelar. Men cyklisten Maud Elander tror att det krävs en del åtgärder för att klara av det.

– När man ska över gator kan det vara besvärligt. Sen är det bökigt när det är många i rad och man ska ta sig förbi.

Det strategiarbetet som dragits igång har inga egna pengar. Istället är det länets kommuner som själva får stå för notan samtidigt som Trafikverket betalar för regionala investeringar.

– Ja, visst är det så. Kommunerna finansierar på det kommunala vägnätet och staten på det regionala, säger Erica Löfqvist.

Förhoppningsvis är den regionala cykelstrategin klar nästa år men frågan är när man kan se resultat. Trafikverket lämnade nämligen tidigare i år in länstrafikplanen som sträcker sig ända fram till 2025 och där var cykelfrågorna inte prioriterade så några större investeringar är inte att räkna med.

– Just nu finns det inte jättemycket pengar för cykelåtgärder. Men vi hoppas att utifrån att vi får in behov och brister och har en tydlig strategi att vi kan öka möjligheten att få medel till de här åtgärderna, men vi ser det som ett långsiktigt arbete, säger Linda Berntsen är samordnande samhällsplanerare på trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista