Fler förtidsröster i kyrkovalet i Kungsör

1:32 min

När det är dags för kyrkovalet kan man konstatera att intresset verkar stort i år. I alla fall i Kungsör, där det kommit in fler förtidsröster än vanligt.

– Man vet förstås inte hur det blir på söndagen, säger Svenska kyrkans Eva Trkulja, som jobbat med att ta emot förtidsrösterna.

Svenska kyrkan ska slå samman flera av församlingarna i Västerås stift. Sammanslagningen sker till 1 januari 2014. Därför väljer medlemmarna nu ledamöter till 44 olika fullmäktige runt om i stiftet.

Dessutom är det som vanligt val till stiftsfullmäktige och kyrkorådet. Det hela påminner om det värdsliga valet som sker i september 2014:  även då är det tre valsedlar som ska stoppas i olika kuvert.

Kyrkovalet kallas ibland det glömda valet. Men för svenska kyrkan är det ett viktigt val, tycker Eva Trkulja: både för kyrkobesökarna och för kyrkans anställda.

– Vi är väldigt glada om det är personer som medverkar på något sätt i kyrkan, som är intresserade av kyrkans verksamhet helt enkelt, säger Eva Trkulja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista