Förstelärarereformen görs både inom grundskolan och gymnasieskolan. Här Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Förstelärare i Västerås utses av privat företag

1:28 min

Snart ska det vara klart vilka som blir så kallade förstelärare i Västerås. För att utse vilka som ska bli förstelärare har kommunen valt att ta in ett privat så kallat meriteringsföretag.

Förstelärarreformen innebär att särskilt duktiga lärare ska få ett rejält lönepåslag från staten.

För att bedöma vilka som är särskilt yrkesskickliga anlitar Västerås stad det privata företaget Arete Meritering.

Företaget utför en rad lektionsobservationer, elevenkäter och annan dokumentation.

– Just nu är vi inne i en meriteringsprocess av ett 70-tal lärare där man blir bedömd av ett utomstående företag på olika aspekter av ens lärarroll, berättar utvecklingsledaren Magnus Klingberg inom Västerås stad.

De lärare som blivit uttagna att genomgå den här processen konkurrerar om de totalt 47 förstelärartjänster som finns i Västerås stad.

Det var i våras som regeringen beslutade att ge statstbidrag till karriärstjänster inom skolan. 5 000 kronor mer i månaden ska de lärare få som bedöms som särskilt yrkesskickliga.

Men hur de här så kallade förstelärarna ska utses har varit upp till kommunerna och huvudmännen själva.

Just företaget Arete Meritering har också anlitats av ett tiotal andra kommuner i Sverige för den här processen. 

I Västerås blir den initiala kostnaden uppemot 700 000 kronor.

– Visst kostar det pengar. Men man har ju velat göra den här satsningen för att ge de här förstelärarna ett mandat att gå in i sina nya tjänster och en opartisk bedömning, säger Magnus Klingberg.

– Företaget har utvecklat en nationell standard för det här och gör bra bedömningar, så det är mycket för att stärka förstelärarna, säger Klingberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista