Cecilia Björk på Lärarnas Riksförbund i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Vad ska förstelärarna egentligen göra?

1:36 min

Om två veckor, den 1 oktober, ska de som utses till förstelärare i Västerås tillträda sina tjänster. Men än är det oklart vad uppdraget egentligen innebär. En viss oro finns också för att reformen kan leda till dålig stämning och konflikter.

De tusentals lärare runtom i landet som utses till så kallade förstelärare ska få 5 000 kronor mer i månaden. Det är till stor del upp till kommunen och huvudmännen själva att utforma de här tjänsterna.

Cecilia Björk på Lärarnas Riksförbund i Västerås tycker att det viktigaste är att förstelärarna får fortsätta undervisa.

– Man har ju inte riktigt bestämt vad det här ska innebära. Vi vill ju att de duktiga lärarna ska få vara kvar i klassrummet, och det ska de tydligen också få.

– Sedan är det väl bra om man använder dem till exempelvis handledare för lärarstudenter eller mentorer för andra lärare.

Magnus Klingberg, utvecklingsledare på Västerås stad, säger så här om hur man tänker sig uppdraget.

– Försteläraren ska jobba med det systematiska kvalitetsarbetet och vara ett bollplank och inspiratör för rektorn och kollegorna.

En farhåga är förstås hur systemet med förstelärare kommer att tas emot ute på skolorna.

Några lärare som P4 Västmanland pratat uttrycker en oro att det kan bli som ett A- och ett B-lag på arbetsplatsen, och att det känns oklart varför vissa ska få så mycket mer betalt.

Magnus Klingberg säger att man på kommunen är medveten om den här problematiken:

– Vi har valt att tackla det här med information. Vi är just nu ute och informerar alla lärarna om vad vi förväntar oss av förstelärarna.

– För blir det oklart kan det komma att bli väldigt jobbiga förhållanden för en del, säger Klingberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista