Foto: Riksbanken.

Falska sedlar i omlopp på krog och i butik

Polisen i Västmanland har i helgen fått in tre misstänkt falska femhundrasedlar.

Två av sedlarna användes som betalning på en krog i Köping och den tredje sedeln fick personalen på NetonNet i Västerås in.

Det var natten mot lördagen som de första sedlarna bytte ägare på en krog i Köping.

– Ja, två män lämnade in var sin sedel som betalning. Krogpersonalen tyckte att sedlarna såg skumma ut och larmade polsien. De båda männen är nu initialt föremål för utredning, men vi får se om misstankarna kvarstår när sedlarna analyserats närmare, säger Ann-Charlotte Israelsson, LKC-befäl vid polisen i Västmanland.

Den tredje sedeln användes som betalning vid ett köp på NetonNet i Västerås på söndagen.

Personalen fick in sedeln och upptäckte en blå rand som är betydligt kraftigare än på vanliga femhundringar.

Polisen kontaktades och kunden förhördes om sedelns ursprung.

– Men i det här fallet är kunden inte misstänkt för något. Hon hade fått sedeln av en bekant, som också fått den i en vanlig transaktion, säger Ann-Charlotte Israelsson.

Sedlarna ska nu analyseras. Troligtvis av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

-Ja, när de undersökts hos oss i veckan kommer sedlarna med största sannolikhet att skickas till SKL för vidare analys. För tillfället kan vi inte helt säkert säga om det verkligen rör sig om falska seldar, så vi får se vad det blir av ärendet efter analyserna, säger Ann-Charlotte Israelsson till Ekot.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista