Yvonne Carehag-Gustafsson, verksamhetschef för Västerås förskolor. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio

Föräldrar tror att de måste ta ledigt - men har rätt till barnomsorg

Föräldrar tror att de måste ta ledigt - men har rätt till barnomsorg
1:00 min

På onsdag stänger alla kommunala skolor, förskolor och fritidshem i Västerås. Som förälder tror du kanske att du är tvungen att ta ledigt från jobbet - men det stämmer inte. Kommunen är skyldig att erbjuda barnomsorg även på stängningdagarna.

Senast två månader innan måste kommunen informera föräldrarna om så kallade "stängningsdagar", utvecklingsdagar för personalen inom skola och fritids. Det är totalt fyra dagar per år. Har man som förälder inte möjlighet att vara hemma eller ordna barnvakt så ska kommunen fixa barnomsorg även de här dagarna. Men det är få föräldrar som utnyttjar det.

-– Det är knappt någon som efterfrågar det, det brukar vara runt tio barn kanske, säger Yvonne Carehag-Gustavsson, verksamhetschef för de kommunala förskolorna i Västerås.

Frågan är om det är för att de flesta föräldrar har lätt att ta ledigt, eller för att de inte vet att det går att få barnomsorg på stängningsdagar. Information om att man har rätt till barnomsorg finns på kommunens hemsida. Men vissa föräldrar tycker att den kan vara svår att hitta.

--- Vi behöver titta över det, om det är så att det är osynligt, säger Yvonne Carehag-Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".