Dagisbarn. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Föräldrarna i Skinnskatteberg nöjda med barnomsorgen

"Vi tycker det är viktigt och satsar på det"
1:44 min

Idag så presenterade Skolverket en rapport där föräldrar till 124 000 barn runt om i landet berättat vad de tycker om förskolan och fritids i sin kommun. Viktigaste faktorerna när en förälder väljer var de vill ha sina barn är närheten till hemmet och storleken på barngrupperna.

När det gäller just storleken på barngrupperna var föräldrarna i Skinnskatteberg väldigt nöjda, något som gör kommunens socialdemokratiske kommunalråd Lars Andersson glad.

– Vi vet sedan tidigare att vi får bra omdömen när det gäller vår förskola och fritids i Skinnskatteberg och det här bekräftar det ytterligare. Det beror på att vi har en bra personal som jobbar på ett målmedvetet sätt. Det är också från politiskt håll att vi satsa på det, säger Lars Andersson (S), kommunalråd i Skinnskattebergs kommun. 

Hela 53% av föräldrarna till barn som är 1-5 år ger Skinnskatteberg högsta betyg när det gäller hur nöjda de är med gruppstorleken för sina barn och för 6-9 åringar var siffran 30%. I Surahammar var det inte lika positiva svar. Endast 4% av föräldrarna till 6 till 9 åringarna i Surahammars kommun som gav högsta betyg.

– Föräldrarna är inte nöjda, det är en klar signal. Vi vet att föräldrarna tycker att grupperna är för stora och att det borde finnas mer personal men det vågar jag inte lova att det kommer mer personal. Surahammar har en kärv ekonomi, säger Kurt Haraldsson, chef för skola och omsorg i Surahammars kommun.

Rapporten visar också att den genomsnittliga närvarotiden i förskolan i riket har ökat med två timmar i veckan sedan 2005.

Behovet av omsorg på obekväma tider, så kallat "nattis" är i riket runt sex procent men i Norbergs kommun är behovet mycket större, där har nästan var femte förälder behov av "nattis".

– Vi vet att det finns ett behov men att det var så här stort var förvånande, säger Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd I Norberg.

Vad finns det för alternativ i Norberg?

– Idag finns det inga alternativ alls tyvärr. Kommunfullmäktige har beslut att vi ska erbjuda den servicen men strax efter fick vi prognoser om kraftigt minskade intäkter så vi hann aldrig sätta igång med den verksamheten tyvärr så även om viljan finns så har vi än så länge inte klarat av att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Åsa Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".