Jan Lindblom, direktör för barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Västerås Stad missade att upphandla

1:34 min

Västerås Stad gjorde ingen upphandling när ett privat så kallat meriteringsföretag, anlitades för att avgöra vilka som får bli förstelärare. Jan Lindblom, direktör för barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås, medger att det borde gjorts en upphandling.

– Ja, nu i efterhand så kan vi se att vi borde ha gjort det, säger Jan Lindblom.

I våras beslutade regeringen om statligt bidrag till kommunerna för att utse så kallade förstelärare - karriärtjänster inom skolan - alltså mer betalt till särkstilt yrkesskickliga lärare, och Västerås Stad tog då hjälp av ett privat företag, Arete Meritering, för att utse de här förstelärarna.

Det var 47 förstelärare som skulle utses, men enligt Jan Lindblom trodde inte kommunen att intresset skulle bli så stort, man resonerade så att om bara omkring 25-30 lärare skulle genomgå meriteringsprogrammet skulle kostnaden för att anlita det privata företaget hamna under gränsen för när man måste upphanda, den gränsen ligger på cirka 290 000 kronor. Nu blev det istället 70 lärare och kostnaden beräknas bli uppemot 700 000 kronor.

– Vi kanske trodde att det skulle bli ett tjogofem- trettiotal, någonstans där. Och sedan var det så snabbt läge, slutet på terminen, skulle vi nå ut ordentligt?

Ingen upphandling gjordes alltså och avtalet som skrevs mellan Västerås Stad och Arete Meritering formulerades av företaget och granskades inte i förväg av kommunens jurister.

– Naturligtvis skulle vi ha tagit det till våra jurister för en extra granskning. Samtidigt är vi ju inte ensamma i Sverige om att använda det här företaget utan det är ju ett antal städer som gör det, och de är erkänt duktiga på det här området, men jag vill betona: vi skulle ha upphandlat, helt klart, säger Jan Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista