1 av 2
Thomas Lenell på Västerås stad / Foto: Michael Gawell SR
2 av 2
Kompost / Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Västerås stad förändrar sopabonnemangen

1:43 min

Det finns i dag tre olika sopabonnemang att välja mellan i Västerås, hemkomposterat, källsorterat och det dyraste - osorterat. Men från och med nästa år försvinner abonnemang hemkomposterat. Det finns ett politiskt beslut på att ta bort det.

I dag kan den som önskar, till en något lägre kostnad, själv ta hand om sitt matavfall genom att slänga det i sin kompost. Abonnemanget hemkomposterat innebär att du har en tunna för restavfall som är grön och en egen komposttunna på tomten.

Men från och med årsskiftet försvinner abonnemang hemkomposterat, och då måste du ha en extra brun tunna för matrester vilket för kunden betyder ett par hundra i högre kostnad per år.

Enligt Thomas Lenell som är chef för Avfalls- och återvinningsenheten på Västerås stad, hamnar det mycket matrester i restavfallet:

– Det har varit betydligt mer matavfall i restavfallskärlet för de som har abonnemang hemkopostering än för de som har sorterat. Det har gjorts plockanalyser där man tar en större mängd sopor och plockar igenom det för att se vad som finns, säger Thomas Lenell.

– Men vi har också fått veta av de som har abonnemang hemkomposterat att man tycker att det är svårt med animaliska produkter som man inte gärna tar i sin hemkompost.  

Omkring 3 500 hushåll i Västerås har abonnemang hemkompost. Västerås stad hoppas nu att de knappt 9 000 ton matavfall som samlas in varje år ska öka så att det i sin tur kan generera mer biogas.

– Vi är ju en gaskommun, gasen är viktig i Västerås så självklart vill vi ju ha så mycket matavfall till gas som möjligt, men det viktiga är att vi inte får en massa matavfall i restavfallskärlen.

– Man har inte känt att man vill tvinga på de som har abonnemang hemkompost att gå vidare, men nu när man tittat på det igen så har vi känt att det är så stora mängder som försvinner. Vi jobbar hela tiden på att sänka andelen mat i restavfallskärlet, säger Thomas Lenell, chef för Avfalls- och återvinningsenheten på Västerås stad.

Men de som vill kan ändå fortsätta att kompostera själv, men man måste ändå ha något av abonnemangen källsortering eller osorterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista