Anders Westin, filmkonsulent på landstinget. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio

Ny teknik för syntolkning testas på Västeråsbiograf

1:43 min

I höst ska biografen Elektra i Västerås testa ny digital teknik för att synskadade och personer med läs- och skrivsvårigheter ska kunna tillgodogöra sig film på bio. Filmen innehåller extra ljudspår med tolk som sedan kan skickas ut till biobesökarnas smarta telefoner.

– Den som har en synnedsättning och går på en bio som är syntolkad får ju veta händelser och miljöbeskrivningar som är viktiga för filmens handling, säger Anders Westin är filmkonsulent på Landstinget Västmanland och arbetar mycket med att samordna syntolkad kultur.

– Det handlar inte om att beskriva allt som syns, den informationen hinner man inte få med, säger Anders Westin till P4 Västmanland.

Landstinget Västmanland har samordnat syntolkad kultur under flera år, men då med en person som sitter i salongen och berättar vad som sker i filmen eller på teaterscenen.

Det är ett begränsat antal visningar som kan göras med syntolk eftersom det krävs en tolk på plats.

Men med den nya tekniken som testas i SFI-projektet skulle tolkning kunna erbjudas på varje filmvisning, men där är vi inte ännu berättar Anders Westin:

– Det finns ingen sådan teknik installerad på biograferna i Västerås, men nu ska filmen"Jakten" med de här ljudspåren inlästa visas på Elektra.

– Sedan tror man från Svenska Filminstitutets sida att det under våren 2014 finns filmer med ljudspår inlästa och att det finns teknik på biograferna installerad. Då kan det här bli en mer regelbunden och permanent verksamhet.

Enligt filmkoinsulenten Anders Westin finns det behov av syntolkad kultur:

– I länet finns det några tusen personer som har en synnedsättning, man räknar med att det är kanske fem procent av landets befolkning som har läs- och skrivsvårigheter, alltså någonstans mellan 10 000 och 15 000 personer som inte hinner med att läsa textremsan på utländska filmer.

– Så nog kan man säga att det är ett ganska stort behov, säger Anders Westin, filmkonsulent på Landstinget Västmanland.

I juni 2011 gav regeringen Svenska Filminstitutet (Filminstitutet) och Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att utveckla den sändnings- och mottagningsutrustning som krävs för att film på bio ska kunna vara tillgänglig för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista