Anders Teljebäck (S) kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen Västerås stad. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Skolval ska bli enklare med databas

1:33 min

En databas ska göra det lättare för föräldrar och elever att välja skola. Det är något som många kommuner vill införa, bland annat Västerås som ligger i startgroparna.

– Det som alla föräldrar i stort sett tittar mest på är inte resultaten, utan hur barnen mår. Det säger Anders Teljebäck som är ordförande i Västerås utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd.

Detta har man kommer fram till efter en enkät som man genomfört i Västerås. Bland annat har man frågat barn hur de mår.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, håller på att ta fram en liknande databas. Västerås har inte velat ta fram en egen databas innan man vet vad som kommer fram. Kanske kommer Västerås att lägga till något ytterligare till det SKL kommer fram till.

– Det här med resultat kommer naturligtvis att finnas med. Men det är de mjuka värdena man efterfrågar, säger Anders Teljebäck.

Databasen är inte klar att använda än och när den blir klar vet man inte i dag. Kanske kan det dröja något år.

– Jag kan inte säga exakt när, säger Anders Teljebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista