1 av 2
Kickie Svensson, skolchef i Fagersta kommun. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.
2 av 2
Ylva Åkerberg, rektor på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg. Foto: Samuel Sillén

Var fjärde lärare går i pension inom tio år

"Vi har läget under kontroll"
1:59 min

Inom tio år kommer mer än var fjärde lärare i Sverige att gå i pension, enligt en rapport som Lärarförbundet har tagit fram. I Skinnskattebergs kommun är siffran är så hög som 43 procent.

På Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg finns det 32 lärare. Av dem är det 12 som går i pension inom tio år.

Trots det är skolans rektor Ylva Åkerberg inte orolig över läget:

– Jag tycker att vi har läget under kontroll. Vi har flera lärare som har gått i pension och som ska gå i pension, men det är inga jättesiffror. I år är det två, nästa år noll och året efter tre, så det är hanterbart.

Skinnskatteberg är den kommun i Västmanland som har högst andel lärare som kommer att gå i pension inom en tioårsperiod. Men hittills har det löst sig när de behövt anställa ny personal.

– Vi har haft en hel del nyrekryteringar som gått över förväntan. Det som kan vara svårt är specialinriktningar som textillärare, annars har det gått bra, säger Ylva Åkerberg

De flesta kommunerna i Västmanland ligger runt en tredjedel, däribland länets största kommun Västerås.

I Västerås är andelen lärare som går i pension inom tio år 31 procent.

Lägst andel har Arboga och Fagersta, båda med 23 procen.

– Det känns bra med tanke på att vi kanske har läget under kontroll. Sedan beror det helt på vem det är som går i pension, säger Kickie Svensson, skolchef i Fagersta kommun.

– Det är lättare att få en lärare i svenska eller till exempel naturvetenskapliga ämnen. Det är inte bara personen som går i pension som man ska titta på, utan också vilka uppgifter som personen har haft, säger Kickie Svensson.

Lärarförbundet säger att lärarlönerna måste höjas för att locka fler att bli lärare, men Ylva Åkerberg, rektor på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg, ser inte att det är lösningen på det här problemet:

– Jag tror att det är viktigt att höja lönerna för att höja statusen hos lärarna, men jag tror inte att det hänger ihop med den här problematiken med att det är många som går i pension.

Skolchef Kickie Svensson i Fagersta är inne på samma linje.

– Bra löner är jätteviktigt och lärarna gör ett enormt bra jobb, men det finns andra omständigheter, säger Kickie Svensson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".