Mikael Mogren är präst och författare till boken Livets helighet. Foto: Ninni Udén / SR.

Jag gillar inte ordet Gud

7:13 min

I dag släpps boken Livets helighet. Samtidigt träffas 300 präster och diakoner från Västerås stift för att samtala om just livets helighet.

 – Det finns en annan kraft som söker kommunikation med oss och som vill bära oss underifrån, som är den kristna tron och berättelsen, säger Mikael Mogren som är präst i Västerås stift och författare till boken Livets helighet.

Boken är influerad av Mikael Mogrens eget liv och tar avstamp i erfarenheten av att växa upp med en bror som har en hjärnskada. Han minns tydligt just den gången han insåg att det fanns en skillnad mellan hur han själv känner sin bror och hur vissa i omvärlden ser på honom som hjärnskadad. En insikt som varit tungt vägande i valet att bli präst.

– Jag kommer mycket väl ihåg exakt tidpunkt i tidiga tonåren. Mamma, jag och min bror var på ICA. Då kom det fram ett par som jag inte kände och sa till min mamma att vi tycker inte du ska ha den där pojken så här ute bland folk. Vi förstår att du tar hand om honom men vi tycker inte att han ska vara i offentligheten, berättar Mikael Mogren.

Under mötet som pågår i Aaros kongresscenter i två dagar kommer även debattören och journalisten Göran Greider att medverka med en helt nyskriven oration som tar sin utgångspunkt i boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista