Haddad kritiserar rekrytering av förstelärare

1:35 min

Nu kommer kritik mot att Västerås Stad anlitar ett privat företag för att välja ut vilka som ska utses till förstelärare i Västerås. Det är företaget Arete Meritering som tagit på sig det jobbet, för en prislapp på 700 000 kronor. Något som Roger Haddad (FP) inte gillar.

– Det är oansvarig hantering av pengarna, säger Roger Haddad.

– Vi har en stor organisation som skulle kunnat hantera hur man utser förstelärare. Dessutom tror jag inte att en extern firma vet bäst, det måste ändå rektorn kunna bedöma, säger han också.

I våras beslutade regeringen om reformen med förstelärare - särskilt yrkesskickliga lärare - som ska få mer betalt än kollegorna.

I Västerås anlitades bolaget Arete Meritering för att hjälpa till att välja ut de 47 lärare som ska utses. Det kostar Västerås Stad uppemot 700 000 kronor.

Vasiliki Tsouplaki, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, försvarar beslutet att anlita ett privat företag:

– Det blir inte så att det blir "rektors favoriter" som får tjänsterna. Här får vi en utomstående aktör som ser på alla ansökningar på ett neutralt sätt, säger Vasiliki Tsopulaki. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista