Vasiliki Tsouplaki (V) ordförande barn och utbildningsnämnden. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Politiker svarar Umit Dag om oroligheter på Bäckby

"Det är inte så svart eller vitt"
1:50 min

"Dra in barnbidraget för föräldrarna till ungdomarna som ligger bakom oroligheterna." Många lyssnare höll med Umit Dag som vill ha hårdare tag mot skadegörelse på Bäckby. En dålig idé, tycker Vasiliki Tsouplaki (V).

Många lyssnare gav Umit Dag tummen upp när han rasade mot slappa föräldrar i "Tacklingen" i P4 Morgon. Föräldrarna till de ungdomar som ligger bakom den senaste tidens oroligheter på Bäckby, med bland anant stenkastning mot bussar, borde helt enkelt hålla bättre koll på sina barn. Sluta dalta med de skyldiga, menade Umit och riktade en känga till politikerna.

Vasiliki Tsouplaki är ordförande i barn- och ungdomsnämnden och en av de högst politiskt ansvariga för de unga i Västerås.

-– Man har satt in en mängd åtgärder, både från kommunens, politikens och VL:s sida, säger Vasiliki Tsouplaki.

Men innan man kunnat identifiera vilka ungdomar som ligger bakom oroligheterna är det svårt att sätta in några insatser mot just de som är skyldiga.

Efter VL:s beslut att ställa in busstrafiken på Bäckby på kvällar och helger har vakter satts in på bussarna och poliser har synts på torget. Lördagsöppet på Bäckbygården är en annan åtgärd. Men vad gör politikerna mer för att komma åt problemet med stökiga ungdomar på Bäckby?

-– Först och främst gäller dert ju att hitta de här ungdomarna och se, kan det behövas extra stöd för de här familjerna? Är det ungdomar som gjort tokigheter tidigare, finns det problem med droger? Vad kan det finnas för bakgrund?, säger Vasiliki Tsouplaki.

Ett av Umits Dag förslag är att dra in barnbidraget för de föräldrar vars barn ligger bakom skadegörelsen. Höga böter är ett annat förslag. Men det är inget som kommunpolitikerna kan besluta om - och Vasiliki Tsouplaki tycker inte heller att det är en bra idé.

-– Nej vi kan inte göra sådana saker. Däremot måste vi se om familjerna behöver stöd av något slag. Det här kan vara föräldrar som kämpat med sina barn i många år, och skulle behöva någon annan typ av stöd.

Hon tillägger:

-– Men är det ungdomar som är 18-19 år är det inte helt enkelt att rå på dem här. En del av dem här har kanske egna lägenheter, bil, de kan ta sig runt. Det är inte så svart eller vitt som en del villl få det att verka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".