1 av 2
Claes Kugelberg (M) / Foto: Marcus Carlsson SR
2 av 2
Magnus Edström (MP) / Foto: Marcus Carlsson SR

Ska Västerås ställa hårdare krav vid nybyggen?

Frågan är aktuell i hela landet
1:34 min

Västerås ska inte ställa hårdare krav på energisnålare hus än vad Boverket kräver, när man bygger nya bostäder på kommunal mark. Det menar Moderaterna i Västerås som skrivit en motion i frågan.

– Om man vill ha ett industriellt rationellt byggande ska man ha likartade krav. En gång i tiden hade vi olika måttsystem, en aln var olika på olika ställen. Men när man antog att en meter är lika lång i hela världen skapade det bra förutsättningar för att göra någonting rationellt och effektivt. Man ska inte ha olika lokala varianter, säger Claes Kugelberg (M) som skrivit motionen och menar även att husen blir dyrare att bygga med olika lokala särkrav.

Den här frågan är inte bara aktuell i Västerås, utan i hela landet, eftersom även regeringen föreslår att kommunerna inte ska få ställa krav som är hårdare än de nationella normerna när det ska byggas bostäder.
Bostadsministern Stefan Attefall (KD) hoppas att förslaget blir verklighet och börjar gälla 2015.

Magnus Edström, miljöpartist och ordförande i Västerås byggandsnämnd, gillar inte idén. Rent principiellt har han inget emot att samma regler gäller i hela landet, men då måste reglerna vara tuffare än vad de är i dag.

– Man skulle kunna tänka sig att ta bort särkraven om de nationella kraven från Boverket var hårdare. Men nu är vi ju inte där, vi är långt ifrån och även om Stefan Attefall har sagt att det ska bli hårdare krav så är det en bra bit kvar. Så ännu så länge behövs särkraven för att driva på teknikutvecklingen åt rätt håll, menar Magnus Edström.

När frågan var uppe i kommunstyrelsen i Västerås gick Folkpartiet emot sina alliansvänner och röstade för att Västerås ska fortsätta kunna ställa hårdare krav.

Den tredje oktober röstar fullmäktige om hur Västerås ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".