John Bergström (SD) / Foto från SD Västerås.

Bergström utesluts ur Sverigedemokraterna

"Det är alltid sorgset när någon utesluts"
1:27 min

Västeråspolitikern John Bergström har uteslutits ur Sverigedemokraterna. Enligt uppgift till P4 Västmanland har uteslutningen att göra med hur Bergström använt partidistriktets pengar - men det är inget som distriktet kan bekräfta ännu.

– Det är alltid sorgset när någon utesluts oavsett vem det är. För det innebär att det är någon vi tappar. Det säger ordföranden i SD:s distrikt Dalarna-Västmanland, Jenny Nordahl.

Redan för ett år sedan riskerade han uteslutning i samband med att partiet misstänkte att han köpt röster och uttalat sig kränkande om andra sverigedemokrater.

Den gången klarade han sig undan med en varning, men nu har han alltså uteslutits ur partiet.

– Den varning han fick tidigare kan jag tänka mig har haft en inverkan, säger Johan Henriksson som är distriktsresurs i Sverigedemokraternas distrikt Dalarna-Västmanland.

– Man kan bli utesluten för två saker, att man har ett avvikande ideologiskt beteende eller att man ägnar sig åt partiskadlig verksamhet. Det här handlar om partiskadlig verksamhet, menar Johan Henriksson.

John Bergström är ledamot i kommunfullmäktige i Västerås och landstingsfullmäktige i Västmanland. Han vill i dag inte kommentera uteslutningen och säger att han ännu så länge inte tagit ställning till om han ska sitta kvar som politisk vilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".