Hasse Taikon som donerar ett dragspel och ett vagnshjul till Västmanlands Länsmuséum tillsammans med Lina Gatte Redin kommunikationsansvarig på muséet. Foto: Ninni Udén / SR.

Värdefulla donationer till Västmanlands länsmuséum

4:38 min

Hasse Taikon donerar ett dragspel och ett 150 år gammalt vagnshjul till Västmanlands länsmuséum.

– Jag var fem, sex år när jag började spela dragspel, min pappa lärde mig. Plötsligen fick jag spela på pappas dragspel och därefter spelade jag på farfars. Sedan fick jag det av honom och nu spelar min pojke så det har gått i fyra generationer, berättar Hasse Taikon.

Donationen av dragspelet och hjulet kom på tal redan för ett år sedan. Det var när Lina Gatte Redin kommunikationsansvarig på Västmanlandslänsmuséum vid en genomgång upptäckte att det bara fanns några få fotografier av Romer bevarade som hon insåg att muséet behövde fler föremål.

– Hjulet kommer från min farfar, det har suttit på hans husvagn och är 150 år gammalt, berättar Hasse Taikon.

Hjulet bär med sig en symbolisk menar Lina Gatte Redin i och med att det både finns med i den Romska flaggan och dessutom påminner om att många Romer inte fick vara bofasta utan ständigt vara på vägarna och på väg. På invigningen spelade Hasse Taikon tillsammans med sin son en egenkomponerad melodi som heter Den ensamma Zigenaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista