Fler trycksår borde anmälas som en avvikelse säger, Yva Lena Jotorp som jobbar med patientsäkerhetsarbete inom Landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Trycksår hos sjukhuspatienter rapporteras inte alltid

1:17 min

Trots att trycksår och förebyggande av trycksår hos patienter är ett prioriterat område inom Landstinget Västmanland, så brister det i rapoorteringen av den här typen av sår.

Vårdpersonalen skriver för få så kallade avvikelser när det gäller trycksår, säger Yva Lena Jotorp som arbetar med patientsäkerhetsarbete inom landstinget (systemförvaltare för Landstinget Västmanlands avvikelserapportering, Synergi).

Att avvikelser inte skrivs kan bero på okunskap, menar Yva Lena Jotorp.

– Det beror ju på att personalen inte ser det som en avvikelse, säger hon.

Så det är en underrapportering där då?

– Ja det är det säger Yva Lena Jotorp till P4 Västmanland.

Inom sjukvården är trycksår en av de vanligaste vårdskadorna, som kan orsaka stort lidande och risken att drabbas är störst om en patient blir liggande länge och särskilt äldre patienter är mer utsatta.

För att undvika trycksår är det förebyggande arbetet viktigt och det är också viktigt att avvikelser skrivs när man ser att en patient har trycksår, säger Yva Lena Jotorp.

Men enligt Landstinget Västmanlands patientsäkerhetsberättelse för 2102 så står det att det är en grav underrapportering och det har man bland annat sett efter de nationella mätningar som görs varje år.

Mätningar som visar antalet inneliggande patienter och förekomsten av trycksår. Den mätningen visar att sjukvårdspersonalen gör för få avvikelser, säger Yva lena Jotorp.

– Det är ju nationellt och då ska alla göra de här mätningarna, då ser man hur många patienter man har inne och hur många då som har trycksår. Då får man titta just då och anteckna och rapportera in i en databas, säger Yva Lena Jotorp och fortsätter:

– Då ser man att vi har mycket mer än vad vi har avvikelser på.

Inom Landstinget Västmanland så pågår ett arbete nu med att utbilda personalen om trycksår. Det handlar bland annat om att förebygga, upptäcka och behandla trycksår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista